poniedziałek, 10 lutego 2014

| Zapiekane bułki

Dzisiaj przepis na smakowite, zapiekane bułeczki





|Potrzebujesz (dla dwóch bułek)
  • 2 wcześniej wspomniane bułki kajzerki :)
  • dwa pomidory
  • Kiełbasę
  • cebulę
  • 4 łyżki mleka
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • masło
  • szczypiorek
| Przygotowanie

Kajzerki kroimy na 1/3 wysokości i wyjmujemy miąższ. Wierzchy oraz miąższ zalewamy mlekiem i odstawiamy. Bułki smarujemy masłem- wewnątrz i lekko z zewnątrz (można na czas przygotowania farszu włożyć je do lodówki- masło stwardnieje). Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę, pozbawione skóry pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy wymoczoną w mleku bułkę. Smażymy jeszcze przez chwilę, często mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ją do bułek. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni. Pieczemy 8-12 minut. Przed podaniem naszych chrupiących bułek dekorujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.

* farsz możemy przygotować z różnych składników, niekoniecznie z kiełbasy. Możecie zrobi go np. z pieczarek.
* Po dodaniu farszu do bułki, możecie zrobić w niej lekkie wgłębienie i rozbić na niej jajko lub obsypać serem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz