- paczkę mrożonego szpinaku - 450g
- 4 jaja
- 200g wędzonego łososia
- 1 serek do smarowania (200g) może być o chrzanowym smaku lub śmietankowy + 4 łyżeczki chrzanu
- sól
Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Doprowadź do wyparowania wody, dopraw solą i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli. Wymieszaj z szpinakiem i przelej do formy (najlepiej o wymiarach 25x37) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15 minut.
Kolejny krok to ułożenie folii spożywczej na foli aluminiowej i wyłożenie na to wystudzonego szpinaku, tak aby jego spód był na górze. Delikatnie zerwij papier i wysmaruj szpinak serkiem. Wyłóż na to wędzonego łososia.
Zwijanie: w pierwszej kolejności w folię spożywczą. Wbrew pozorom to bardzo proste! Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)
uwielbiam ją, ale znam tylko wersję z czosnkiem do serka :-)
OdpowiedzUsuńteż taką lubię, ale znam wersję z czosnkiem do serka :-)
OdpowiedzUsuń