czwartek, 13 lutego 2014

| Szpinak + łosoś = rolada!

|Potrzebujesz:
  • paczkę mrożonego szpinaku - 450g
  • 4 jaja
  • 200g wędzonego łososia
  • 1 serek do smarowania (200g) może być o chrzanowym smaku lub śmietankowy + 4 łyżeczki chrzanu
  • sól
|Przygotowanie:

Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Doprowadź do wyparowania wody, dopraw solą i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli. Wymieszaj z szpinakiem i przelej do formy (najlepiej o wymiarach 25x37) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15 minut.

Kolejny krok to ułożenie folii spożywczej na foli aluminiowej i wyłożenie na to wystudzonego szpinaku, tak aby jego spód był na górze. Delikatnie zerwij papier i wysmaruj szpinak serkiem. Wyłóż na to wędzonego łososia.

Zwijanie: w pierwszej kolejności w folię spożywczą. Wbrew pozorom to bardzo proste! Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż na kilka godzin do lodówki. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam ją, ale znam tylko wersję z czosnkiem do serka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. też taką lubię, ale znam wersję z czosnkiem do serka :-)

    OdpowiedzUsuń